OBS! JULESTENGT NETTBUTIKK: Bestillinger registrert etter 16. desember sendes den første uka i 2025.

Medisisnens historie forside liten
Pris:
437.00
Førpris: 499.00
ISBN:
9788282654357
Status:
Utgitt år:
2018
Innbinding:
Innbundet
5
ISBN: 9788282654357
Status: I salg

Nils Uddenberg

MEDISINENS HISTORIE

LIDELSE OG HELBREDELSE

Terningkast6_40x41.jpg«Lysende beretning om lidelse og helbredelse i medisinen. […] Nils Uddenberg er medisinens Attenborough […] Det er gode grunner til å hente frem superlativene. Den svenske legen og psykiateren Nils Uddenberg har levert en 700 siders framstilling om medisinens historie som, i beste forstand, fortjener betegnelsen storverk. Det som umiddelbart imponerer mest, er forfatterens åpenbare fortellerglede og fortellerevne. Her har vi alle, med eller uten medisinsk embetseksamen, noe interessant og verdifullt å hente.»

Arne Dvergsdal, DAGBLADET

Sykdom og lidelse har alltid vært en del av den menneskelige tilværelsen, og vi har med vekslende hell alltid forsøkt å gjøre noe med det. Dette er beretningen om den vestlige legekunstens utvikling, fra sin spede begynnelse i de eldste tider til det 20. århundrets avanserte medisinske disipliner, fra overtro og gode råd til vitenskap og forskning. Dette er en bok om de fantastiske fremskrittene vi har gjort, men også om de mange feilskjærene på veien. Medisinhistoriens store navn, som Hippokrates, Galenos, Harvey, Koch, Pasteur, Ehrlich, Virchow og Fleming, ledsages av mindre begavede skikkelser, med sine underlige teorier og merkelige behandlingsmetoder.

Med sin bakgrunn som lege og professor i psykiatri og empirisk livsfilosofi har Nils Uddenberg de beste forutsetninger for å løfte frem denne fascinerende og mangefasetterte historien. Den prisbelønnede forfatteren gir levende og fargerike skildringer fra den lange kampen på den medisinske fronten, hans fremragende formidlingsevne gjør stoffet lett tilgjengelig også for lesere uten medisinske forkunnskaper.

Terningkast6_40x41.jpg«I tillegg til lange linjer byr ‘Medisinens historie’ på grundige og leseverdige portretter av kjente navn og hendelser i medisinens kronglete utviklingshistorie. Det handler om aparte personligheter og heftige konflikter mellom gamle og nye tenkemåter. Uddenberg skriver inngående om fødselslegen Semmelweiss’ tragiske livsskjebne, om den revolusjonære Paracelsus’ krig mot etablissementet. Og han forteller om landsbylegen Edward Jenner, som en vakker dag på slutten av 1700-tallet fikk ideen om å prøve svekkede varianter av kopper på mennesker. Resultatet av Jenners private eksperiment kjenner vi i dag som vaksiner. […] lykkes godt med å formidle hvilken enorm mengde kunnskap, forskning og tankearbeid som ligger bak utviklingen av for eksempel meslingvaksinen.»

Gro Jørstad Nilsen, BERGENS TIDENDE

«Et ufattelig ambisiøst verk, og få ville vært mer skikket til å skrive det, enn en som har tilbragt livet i vekselbruket mellom legekunst og humaniora. Boken henvender seg like mye til fagfolk som til legmenn, hvilket vil si at den er svært lesbar for oss utenfor fagsirkelen, også.»

Fartein Horgar, LEGEKUNSTEN