Trump og fascismen_forside[1]
Pris:
379.00
ISBN:
9788282657266
Status:
Utgitt år:
2024
Innbinding:
Innbundet
5
ISBN: 9788282657266
Status: I salg

Jan Arild Snoen

TRUMP OG FASCISMEN

Fascisme brukes i dag mest som skjellsord, men fenomenet er igjen aktuelt fordi autoritære regimer vokser frem i mange deler av verden, og ikke minst på grunn av mulighetene for at Trump tar over igjen som president i USA i 2025. 

I boken beskrives grunntrekk i den historiske fascismen, og fungerer dermed som en idéhistorie, og analyserer hvordan Trump passer inn i dette bildet. På noen områder kan vi hake av for rimelig samsvar, på andre ikke. Blant Trumps tilhengere finnes klarere fascistiske trekk enn hos Trump selv. Det ropes fra høyreintellektuelle om en «ny rød Cæsar». Trump-fenomenet ses også i lys av en mer dynamisk forståelse av fascismen: Hvordan ville den arte seg i dag? 

Dersom Trump vinner valget betyr det at et flertall av velgerne ikke ser hans forsøk på å sette demokratiet, rettsstaten og grunnloven til side etter valgnederlaget i 2020 som diskvalifiserende. Trump vil også være frigjort fra de moderate republikanerne som delvis holdt ham i sjakk i første periode. Hans rådgivere vil denne gangen være ja-menn. Trump blir en trussel både mot USA og verden.


 

Forfatter(e)